Politipikus faj, 13 alfajjal. Eurázsiában kelet felé a Koreai-félszigetig és az Amur vidékéig terjed költőterülete. Észak és Északkelet-Afrikában is fészkel. Európában általánosan elterjedt, de Skandináviából hiányzik. Magyarországon a sík- és dombvidéken kis számban szinte mindenütt megtalálható, a középhegységek zárt erdeit azonban kerüli. A Kárpát-medencében élő állomány a törzsalakhoz tartozik (Athene noctua noctua). A balkáni, az európai, valamint az észak-afrikai térségben 7 alfaját különböztetik meg. Palesztinában és a Földközi-tenger környékén, továbbá Turkesztán, Kína és India tájain további 6 alfaja él.

A kuvik elterjedése Európában és Észak-Afrikában

 

     A kuvik állománya számos európai országban csökkenő tendenciát mutat. A Magyarországon élő törzsalak (Athene noctua noctua) állományváltozási trendje pontosan nem ismert, a közölt párszámok csak szakértői becsléseken alapulnak. A feltételezett állomány 2000-4000 pár közötti lehet.

     A faj élőhely-spektruma rendkívül változatos. Vertikális értelemben az alföldi területektől akár 1600 m-es magasságig is fészkelhet. Kultúrakövető fajként elsősorban a nyíltabb, mozaikos területeket, idős gyümölcsösöket, kaszálókat, fás legelőket, állattartó telepek vonzáskörzetét kedveli.  Hazai leírások alapján a zárt erdőket kerüli, de külföldi, hegyvidéki területekről származó leírások (fészkelési és táplálkozásbiológiai vizsgálatok) bizonyítják, hogy a változatos borítású, nyiladékokkal tarkított területeken is kiválóan alkalmazkodik.

A kuvik elterjedési térképe jól mutatja e fajt érintő felmérési hiányosságokat (Madáratlasz-program 2015)

Joomla templates by a4joomla