Legyél Te is kuvikvédelmi koordinátorunk, csatlakozz a gyakorlati kuvikvédelmet önkéntesen végző szakemberekhez! Számíthatsz a segítségünkre!

 
Egyesületünk - mint az MME Kuvik Munkacsoportja - 2015-től a hazai kuvikvédelmi tevékenységért felelős, azt irányító és koordináló, országos kutatási engedéllyel rendelkező szervezet, amelynek fő célja a kuvikvédelmi tevékenység megismertetése és alkalmaztatása az ország több területén, odúparkok létrehozása, elterjedési, fészkelési és más fontos adatok gyűjtése az ország területéről. A feladatok megvalósítása során az egyik legfontosabb szempont a minőségi adatgyűjtés, tárolás és feldolgozás. Ezt a honlapunkhoz készült elektronikus űrlapok teszik lehetővé a lehető legegyszerűbb kitöltési utakkal. (Főmenű/Elektronikus ürlapok )
 
Ki lehet koordinátor?
olyan madártani gyakorlattal rendelkező nagykorú személy, aki a kutatási engedélyben és általános természetvédelmi előírásoknak foglaltaknak megfelelően végez Munkacsoportunk égisze alatt kuvikkal kapcsolatos:
  • kuvikodú-telepítést, ellenőrzést, adatgyűjtést,
  • kuvikok szakszerű gyűrűzését és befogását (gyűrűző engedéllyel!),
  • biometriai mérést, adatgyűjtést,
  • évenkénti adatszolgáltatást, Madáratlasz Programhoz kuvikos észlelések megküldését,
Koordinátori jelentkezés menete:
  • kattintson a Koordinátorok jelentkezési űrlapja hivatkozásra,
  • ezt követően értelemszerűen töltse ki a megjelenő jelentkezési űrlapot (mely az elküldést követően azonnal visszaigazolást kap a kitöltött adaplapról)
A jelentkezést követően a 2 további megnyitható űrlapot használva történik a koordinátori tevékenységet érintő adatok megküldése. Ezek is kitöltésüket és megküldésüket követően kizárólag a fajvédelmi koordinátornál jelennek meg és gyűlnek, adatküldés és felhasználás csak a koordinátor beleegyezésével történhet! Részletes útmutató az űrlap egyes fejezeteinél olvasható!
 
Adatközlő űrlapok a már jelentkezett KOORDINÁTOROKNAK:
 
 

A 2021-et megelőzően kihelyezett funkcionáló, illetve a továbbiakban kihelyezett kuvikodúkra. Az egyéb típusú odúkat/költőhelyeket csak abban az esetben kell regisztrálni, ha kuvik költés zajlott bennük! 

  • Ezen adatlappal célunk, hogy az országban korábban, vagy aktuálisan,  koordinátor, vagy a KOE által készített kuvikodú, vagy bármely más olyan madárodútípus (pl. gyöngybagoly-költőláda, „D”-odú...stb.) adata kerüljön fel, amelyben kuvikköltés volt valamely alakalommal, így országos térkép jöhet létre.
  • Tehát minden meglévő, vagy aktuálisan kihelyezett kuvikodú kerüljön föl, 2016-01-01-től pedig azok az egyéb odútípusok is, melyekben kuvik költés zajlik/zajlott!!! 
 
 

Minden fellelt költés esetén kitöltendő, legyen annak helyszíne kuvikodú, más típusú odú, vagy egyéb költőhely!

 
Adatszolgáltatás menete:
  • adatgyűjtések kezdete 2016.01.01.
  • kuvikodúk esetén a korábban (2021 előtt) kihelyezett (még funkcionáló, költésre alkalmas) kuvikodúkat is kérjük az adatbázisba feltölteni! A 2021 előtti költési adatok feltöltését nem kérjük! 

 

Éves útmutató a koordinátori tevékenységhez

 

Tevékenység  megnevezése

Ajánlott időszak

Elektronikus felület

Útmutató a honlapon

Pontos határidő

Jelentkezés koordinátornak (ez az első lépés a többi űrlap használatát megelőzően!)

év közben bármikor

Elektronikus űrlapok menüpont/Új koordinátorok jelentkezési lapja

Koordinátori tevékenység menü

NINCS

Odútelepítés

szeptember 01-március 01

-

Tevékenységünk menü/Kuvikvédelem

NINCS

Kihelyezett, vagy már meglévő kuvikodúk rögzítése az adatbázisba (ill. egyéb odútípusok feltöltése, amelyekben kuvik költés zajlott)

március 31. (újonnan kihelyezett, vagy már meglévő kuvikodúk); költési időben (egyéb odútípusok, amiben kuvik költés történik)

Elektronikus űrlapok menüpont/Kuvikodúk feltöltése adatbázisba

Koordinátori tevékenység menü

március 01. / augusztus 01.

 

Kuvik költések ellenőrzése (odú, egyéb költőhelyek)

május 20 - június 15 (adott évi költésidőbeli eltolódások függvényében)

-

-

NINCS

Kuvik költési adatok rögzítése az adatbázisba

május 20 - augusztus 1.

Elektronikus űrlapok menüpont/Kuvik költési adatlap

Koordinátori tevékenység menü

augusztus 1.

 

A terepi munkát elősegítve terepi naplókat állítottunk össze. A terepi naplók használatát, mint segédleteket javasoljuk a terepi felmérési munkák alkalmával a koordinátorok részére. A terepi naplók letölthetők kinyomtatásra, így terepre elvihetők, feltöltéskor csak átmásolásuk szükséges. A pontos helyrögzítéshez (GPS-adatok) ajánljuk a számítógépre és okostelefonra is letölthető ingyenes Google Earth programot! Az elektronikus űrlapokon beérkező adatokat az országos fajvédelmi koordinátor egy egységes adatbázisban menti. Az adatok műholdas térképrendszerre is felkerülnek, így segítve az odútérkép, költéstérkép és előfordulás-térkép létrejöttét. A koordinátorok részére saját adataikat a fajvédelmi koordinátor kérésre év közben bármikor megküldi. A honlapon  csak statisztikai adatokat teszünk közzé a területi adatok alapján, melyek nem érintik a kihelyezett odúk és a kuvikok élőhely előfordulásának pontos helyét. Harmadik félnek adatot (kivéve hatóság, MME vezetősége) nem szolgáltatunk!

 

 
Kérdés esetén segítség kérhető a következő e-mailen: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
 
Joomla templates by a4joomla