Hogyan válasszam ki a legjobb online kaszinót?

Online kaszinók külföldön Svájc meglehetősen számos és hozzáférhető. Ez annak ellenére van így, hogy a svájci szerencsejáték-törvény 2019-ben lépett hatályba. Ez korlátozza a svájci földi kaszinókat abban, hogy online játékaikat az interneten keresztül csak akkor üzemeltessék, ha engedélyt kaptak a Svájci Szövetségi Szerencsejáték Testülettől (SFGB). Az online szerencsejáték Svájcban nem engedélyezett, mégis egy jogi kiskapunak köszönhetően több mint 260 külföldi online szerencsejáték-terem működik Svájcban. Ebben az áttekintésben megmutatjuk, melyek a legjobb szolgáltatók, és elmagyarázzuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a használatuk. Ez a cikk a svájci online kaszinó külföldön. Megvizsgáljuk az ország szerencsejáték-szabályozását, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat, ha külföldi online kaszinókban játszik. Azt is megtudhatja, hogy milyen engedélyek állnak rendelkezésre, mely külföldi kaszinók legálisak, és hol találhat további információkat róluk. Ha többet szeretne megtudni a külföldi kaszinókról, olvasson tovább. Erre a kérdésre nincs közvetlen válasz, mivel nagymértékben az értelmezéstől függ. A külföldi online kaszinók jogszerűségének a tevékenységükön vagy a bennük részt vevő játékosokon kell alapulnia? Még ha a külföldi kaszinók működése nem is legális Svájcban, ez nem jelenti azt, hogy az egyéneknek következményekkel kellene számolniuk, ha ezekben a létesítményekben játszanak. A Svájcban működő kaszinónak Svájcban kaszinóengedélyre van szüksége. A szabályok célja az is, hogy megnehezítsék a hozzáférést a svájci online kaszinókhoz, és bezárják azokat a svájci online kaszinókat, amelyek nem rendelkeznek velük. A pénznyerő szerencsejátékról szóló törvényt figyelembe véve nincsenek pontosan meghatározva azok a feltételek, amelyek mellett a svájci játékosok részt vehetnek ezekben a kaszinókban. Jelenleg a külföldi kaszinókban történő szerencsejátékok a pénznyerő szerencsejátékról szóló törvény értelmében büntetésmentesek. Ez azt jelenti, hogy a játékosok legálisan játszhatnak külföldi kaszinókban.

Tudja meg velünk, hol érdemes játszani a legjobb online kaszinó Ausztria 2022-ben. Tudja meg, hol találja meg a legjobb játékokat az online kaszinó Ausztria 2022-ben, valamint a legmenőbb osztrák kaszinók az interneten a szakértői cikkünkben naprakész játéktippekkel és kaszinó információkkal.  A felhasználók száma világszerte 2022-ben is növekszik. Hasonló tendencia figyelhető meg Ausztriában is. Ennek megfelelően egyre több szolgáltató tevékenykedik ebben az online szerencsejáték-ágazatban. De melyek a legjobb online kaszinók Ausztriában? A "Mely online kaszinók legálisak?" kifejezés bizonytalanságot okoz az osztrák játékosok körében. Mivel Európában egyre több jogszabályi kiigazítás történik, például Svájcban, és nemrégiben, 2021 júliusától a szomszédos Németországban is, egyre több játékos aggódik amiatt, hogy az internetes kaszinókban való szerencsejáték Ausztriában engedélyezett-e. A gondtalan játékélményhez elengedhetetlenek a jó hírű online kaszinók. Alapos kaszinó értékeléseket végzünk, hogy csak megbízható szerencsejáték cégeket tudjunk ajánlani Önnek. Kaszinólistánk tartalmazza a legjobban értékelt, jó hírű kaszinók a Austria játékosok számára a tesztek eredményeként. Sok felhasználó teszi fel magának ezt a kérdést - azonban nem mindig könnyű nyomon követni és összehasonlítani ezeket az online kaszinó szerencsejáték ajánlatokat. Az egyik legfontosabb kritérium az online kaszinó kiválasztásakor, hogy biztonságos legyen ott játszani. Íme néhány kaszinó, amelyek szerintünk a legbiztonságosabbak, és biztonságos befizetéseket és kifizetéseket kínálnak. Mindegyiküket szerencsejáték-szabályozó hatóságok, például a Máltai Szerencsejáték Hatóság auditálja, a bevett testületek szabályozzák, és minden játékosnak azonos bánásmódot kínálnak. Útmutatónkból megtudhatja, hogy mi jellemzi a jó hírű kaszinókat, és hogyan ismerheti fel Ön is a jó hírű cégeket.

Néhány évvel ezelőttig az online kaszinótevékenységek Lengyelországban korlátozottak voltak, de a helyzet gyorsan változik. Ma a lengyel játékosok a világ bármely pontjáról és bármikor játszhatnak a különböző online kaszinókban. A nyerőgépek, a póker és a baccarat mind a szerencsejáték legális formái. Sok online kaszinó kínál rulettet is.  Online szerencsejáték-értékelő oldalunkon megbízható értékeléseket talál a lengyel játékosokat elfogadó kaszinókról, amelyeket az iparág szakembereiből álló csapat írt. Szakembereink alaposan ellenőrzik a kaszinókat és az általuk kínált bónuszajánlatokat. Ennek eredményeképpen a játékos pontos és teljes körű tudást kap, ami élvezetesebb játékélményt eredményez. A lengyel online szerencsejáték-kalauz tájékoztatja Önt a legjobb üdvözlő bónuszokról és különleges ajánlatokról, amelyek segítségével több pénzt kereshet. Megtudhatja, hol találja a legnagyobb üdvözlő bónuszokat és megtakarításokat, valamint azt, hogyan kezdhet el játszani befizetés nélkül. Nézd meg útmutatónkat, hogy most valódi pénzért játszhass! A lengyel internetezők rengeteg fantasztikus online szerencsejáték közül választhatnak. Mivel a lengyel jogszabályok lehetővé teszik a legális kaszinók működését Lengyelországban a megfelelő engedélyekkel és jogosítványokkal, számos ilyen oldalt találunk. Bizonyára sokunkban felmerül a kérdés, hogy a virtuális szerencsejátékok valaha is helyettesíthetik-e egy valódi kaszinó hangulatát. A válasz kétségtelenül "igen", mivel az online kaszinóknak magas színvonalú, vonzó vizuális környezetet kell biztosítaniuk. Az online kaszinók felhasználóit elkápráztatja a speciális effektek és a zene változatossága és intenzitása. Ráadásul sokféle játék közül választhat. A játékosok számos kártyajáték, nyerőgép, rulett, kaparós sorsjegy és egyéb attrakció közül választhatnak a lengyelországi kaszinókban. Még a legválogatósabb és legigényesebb játékos is elégedett lesz azzal, amit a lengyelországi kaszinókban talál. A menüben való navigáció egyszerű és egyértelmű, és az eszközkompatibilitás miatt ezek az ajánlott online kaszinók egyre népszerűbbek a játékosok körében. Sokan szeretnek lengyel kaszinókban játszani, mert az internetnek köszönhetően bárhol és bármikor elérhetők. A lengyelországi kaszinók sok ember számára nagy örömöt jelentenek, és számos érdekes lehetőséget kínálnak az ügyfelek számára.

Egyesületünk tagjai 2024. január 05-én végezték el az esedékes karbantartási munkákat a
Felső-Kiskunsági odúpark területén.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, reggel még csípős hidegben kezdtük a munkát, de
napközben kellemes, szép időben dolgozhattunk.

Az eredmények:


- 16 odúnál jártunk:
- 4 odúcsere történt;
- 1 új helyszínre került odú;
- 7 odút újraburkoltunk;
- 4 odúnál a zárat cseréltük, takarítottunk.

A munka reggel 7-tól este 16 00-ig tartott.

Nyolc felnőtt madarat sikerült megfognunk az odúkban, ebből 2 visszafogás volt (egyik
madarat 2019 májusában, a másikat 2023 májusában fiókaként jelöltük, elmozdulásuk kb. 3
km), illetve hat gyűrűtlen madár. (már gyűrűsek..)

Érdekes megfigyelések:

9 fogoly

3 kékes rétihéja

Egy elhagyott, romos hodály tetőszerkezetében egy fiatal, hím héja tetemét találtuk, beszorult
a hiányos, megroggyant tetőszerkezetbe. Vélhetően üldözhetett valamit (galamb), s a héjákra
jellemző féktelen vadászati stílus áldozata lett.


Résztvevők: Kenéz Attila, Hámori Ottó, Dr. Hámori Dániel, Csortos Csaba.

Kelt: Budapesten, 2024. január 07.                                    KOE-elnökség

 

 

 

 

Egyesületünk tagjai 2023. június 19-én elvégezték a II. felmérést a felső-kiskunsági törzsterületen. Kifejezetten meleg, már-már kánikulai időben folyt a munka és a verejték.

A legfontosabb teendővel kezdtük, azaz a cseh gyűrűs gyöngybagolyköltés átköltöztetésével. Mint ismeretes, egy kuvikodúnkban kezdett költésbe a gyöngybagoly, mostanra már a 7 fióka ki is kelt (5 gyűrűt is kapott, 2 még túl kicsi volt), s méretüknél fogva nem férnének el a hengeres odúban. Ezt megoldandó, egy gyöngybagolyládát helyeztünk ki a kuvikodú alá, s oda átpakoltuk a fészekaljat, illetve a tojó madarat is, amely szerencsénkre az odúban volt, s így újra megfogtuk.

Egyéb eredmények:

-3 szalakóta költés, ebből egy 5 fiókás fészekalj már gyűrűzhető volt, egyben túl kicsi fiókák voltak, egyben pedig más tojásos a fészekalj (érdekes, hogy 3 hete itt kuvik kotlott, de az a költés tönkrement; hipotézis: talán a szalakóta verte el az odúból a kuvikot, de ilyenre nincs példa a szakirodalomban)

-az I. nagy felmérésen  13 kuvikköltés még tojásos volt:

3 tönkrement, 1 még mindig kotlás alatt tojásos (itt sikerült a tojó madarat megfognunk, 2015-ben gyűrűztük a közelben öreg madárként, így minimum 9 éves), 1 túl kicsi fiókák, maradék 8 odúban összesen 27 fiókát gyűrűztünk.

Ebben a költési idényben összesen 149 kuvikfiókát és 5 felnőtt kuvikot gyűrűztünk.

A felmérés résztvevői:

Dr. Hámori Dániel

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

és MICU

Kelt: Budapesten, 2023. 06. 21.  

KOE-elnökség 

 

Egyesületünk tagjai 2023. május 25. és 28. között elvégezték az I. nagy, teljes körű felmérést a felső-kiskunsági kutatási területen.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, nem volt fullasztó kánikula, eső sem volt számottevő.
Összesen 120 odú ellenőrzése történt, ebből 112 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda. (Egy kuvikodút nem tudtunk megnézni.)

A 112 kuvikodúban:
- összesen 51 kuvik általi foglalás/költést regisztráltunk:
- ebből 49 sikeres, 2 sikertelen;
A 49 sikeres költésben eddig:
- 122 fióka kapott egyedi jelölésű, ornitológiai gyűrűt;
Kuvik költések a kuvikodúkban:
- 35 fiókás költés, ahol gyűrűzés történt (3,5-ös fiókaátlag)
- 9 tojásos költés
- 2 még csak néhány napos fiókás költés
- 2 tönkrement költés
- 3 odúból fiókák már kirepültek
- kuvik általi odúfoglalási arány: 45,5 %

Kifejlett kuvik gyűrűzések:
- 3 adult tojó gyűrűzése történt;
- 9 adult tojó visszafogása; említésre méltó egy adat: 2014-ben már öreg madárként jelölt tojó került újra kézre, a madár így bizonyíthatóan min. 10 éves, ez hazai korrekord.

Egyéb adatok:
- 29 odú üres volt;
- 27 csóka költés;
- 3 odút füleskuvik foglalt el
- 1 vörös vércse költés,
-1 gyöngybagoly-költés; a fészekalj 5 tojásból és 2 pár napos fiókából áll; sikerült a tojó madarat megfogni, s legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre cseh gyűrű volt rajta! Azóta megjöttek az adatai: 2022. július 01-jén gyűrűzték fiókaként Prága közelében, a madár 498 km-t mozdult el.

Az 5 gyöngybagolyládából, kettőben van költés:
-egyik ládában már gyűrűzhető 5 fióka volt;
-a másik ládában még kotlott a tojó;

A vércseládák sajnos üresek voltak.

A felmérést színesítette hajnalonként függönyhálóval történő énekesmadár befogás:
ennek során sikerült jelölnünk barázdabillegetőt, cigány csukot, kerti gezét, fülemülét, barátposzátát, cserregő nádiposzátát; nádi sármányt, házi rozsdafarkút;

Résztvevők:
Dr. Aliczki Manó
Dr. Hámori Dániel
Hámori Krisztina
Hámori Ottó
Hámori Boglárka
Hámori Domonkos
Horváth Gergő
Kenéz Attila
Horváth Endre
Csortos Csaba

Budapest, 2023. június 04.

KOE-s csapat

 

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

 

 

Kedves Tagtársaink! Tisztelt Érdeklődők!

 

Egyesületünk tagjai 2023. január 21-én végezték el az esedékes karbantartási munkákat a Felső-Kiskunsági odúpark területén.

Az időjárás felemás volt, délelőtt kellemes, szép időben dolgozhattunk, délutánra sajnos megérkezett az eső és a hideg szél.

Az eredmények:

- 14 odúnál jártunk, ebből 13 esetben volt tennivaló, 1 esetben csak ellenőriztünk;

- 7 odúcsere történt;

-1 új helyszínre került odú;

- 5 odút újraburkoltunk, illetve a zárat cseréltük, takarítottunk.

A munka reggel 7-tól este 17 00-ig tartott.

Három felnőtt madarat sikerült megfognunk az odúkban, ebből egy visszafogás volt, illetve egy pár gyűrűtlen madár. (már gyűrűsek)

Érdekes megfigyelések:

1 parlagi sas

3 kékes rétihéja

200 daru

fácán

Résztvevők: Kenéz Attila, Hámori Ottó, Dr. Hámori Dániel, Dr. Aliczki Manó, Horváth Endre, Csortos Csaba.

Kelt: Budapesten, 2023. január 22.                                       Csortos Csaba

 

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

2022. június 25-én elvégeztük a II. felmérést, egyfajta utófelmérést, 26 odút ellenőriztünk.

Az eredmények:

4 kuvikköltést sikerült legyűrűzni, összesen 8 fiókát; (1+3+2+2 megoszlásban); sokkal többre számítottunk, a szélsőséges aszály miatt azonban sok költés tönkrement, illetve alacsonyak a fiókaszámok;

2 gyöngybagolyköltés: összesen 7 fióka (2+5); a kétfiókás adat csalóka, valójában 6 fióka volt, de 4 még túl kicsi volt a gyűrűzéshez;

Emellett: 7 vörös vércse fióka és 6 szalakóta fiók kapott gyűrűt.

 

Résztvevők:

Dr. Hámori Dániel

Hámori Ottó

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

Kelt: Budapesten, 2022. július 31.                                                   

KOE-elnökség

 

Egyesületünk legutóbbi két évének képi dokumentálása Dr. Aliczki Manónak köszönhető. Örömmel adjuk közzé, hogy Manó barátunk és tagtársunk a „Birdo az év madárfotósa 2022” pályázaton Egyesületünk terepi munkáját bemutató „Kis bagoly, nagy meló” című fotósorozatával az Év Madárfotósa 2022 fotópályázat természetvédelmi fotók dokumentum kategóriában első helyezést ért el, mely eredményéhez ez úton is gratulálunk!

A Birdo – Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázaton hangsúlyt kapott a természetvédelem, kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, amely amatőr és profi fotósok lencséjén át láttatja a vadvilág tollas teremtményeit.

A Dr. Alicki Manó díjnyertes fotósorozata itt tekinthető meg:

A kiállítás megnyítóját követően adott rövid interjú itt nézhetitek meg:

További képek is megtekinthetők Dr. Aliczki Manó facebook és instagram oldaláról:

https://www.facebook.com/ManoAliczkiPhoto

https://www.instagram.com/manoaliczkiphoto/

Régóta beszédtéma egyesületünkben, hogy módot kellene teremtenünk azoknak, akik akár csak szimpátiájukkal, vagy még inkább személyi jövedelemadójuk 1 százalékával támogatják természetvédelmi munkánkat, hogy valamiképp személyesen is megtapasztalhassák, mi is ez valójában. És ami hasonlóan fontos a nem mindennapi élményen túl, hogy még akár személyes bátorítást is kaphassanak hasonló tevékenység elkezdésére.


Május 28-án az egyik kiemelkedő 1% gyűjtő forrásunk, a Lufthansa Technik Budapest Kft. dolgozói és ismerősei körében szerveztünk egy félnapos terepi bejárást Apaj és Kunszentmiklós körzetében. Itt az éves tavaszi Nagy felmérés keretében öt általunk évekkel korábban kihelyezett mű odú ellenőrzését és ezáltal a terepmunkánk lényegét mutattuk be. A meghívásra 34-n regisztráltak és végül 20-an jöttek el.
Nagy szerencsénkre minden kiválasztott és ellenőrzött odút elfoglalt valamilyen madár. Kettőben kuvik, míg egy-egy helyen füleskuvik, gyöngybagoly és csóka költött.

Összesen 1 kuvik, 1 füleskuvik, 1 gyöngybagoly felnőtt gyűrűzött egyedet fogtunk vissza, valamint 9 kuvik és 4 csóka fiókát gyűrűztünk meg.

Nagyon sok, legtöbbször igen szakmai kérdés hangzott el, így alaposan megbeszéltünk a látott bagolyfajok életmódját, költési, párválasztási, táplálkozási és egyéb szokásait. Ugyanakkor szóban bemutathattuk az egyesület keretében futó elkülönült tevékenységeket is: az éves kuvikvédelmi programot, a koordinátori rendszert, a Merzse-mocsár környéki föleskuvik park működését, a Bagolysulival való együtt működésünket, az énekesmadarak rendszeres gyűrűzését a Naplás-tónál, és a téli sirálygyűrűzési programot.

 

Majd minden harmadik vendégünk gyerek volt, aminek különösen örültünk.
A saját megérzéseink, de a visszajelzések szerint is nagyon sikeres volt a Nyíltnap ezért elhatároztuk, hogy minden évben megismételjük május környékén az első felmérés idején.

KOE-s csapat

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

 

Egyesületünket idén is meghívták a rendezvényre, s ennek örömmel eleget is tettünk. 2022. november 26-án szombat reggel 9-re értünk le a tatai Öreg-tóhoz, ahol már várt minket a szervezők által biztosított sátor és standhely. A kedvező időjárásnak köszönhetően sokan látogattak ki a helyszínre, így számos érdeklődő fordult meg standunknál. Kifejezetten hasznos volt személyesen találkozni a lelkes, természetszerető emberekkel, sikerült sokak figyelmét ráirányítani a kuvikokra, illetve védelmükre.

A szervezők már most jelezték, hogy jövőre is várnak minket, megyünk!

Külön köszönetet mondunk Csonka Péternek, az esemény főszervezőjének.

A résztvevők:

Dr. Aliczki Manó

Honecz Andrea Liza

Horváth Endre

Kenéz Lili

Kenéz Janka

Kenéz Attila

Tóth-Bejkhard Attila

Csortos Csaba

Budapest, 2022. december 15. 

                       KOE-elnökség

 

 

Egyesületünk tagjai 2022. május 26. és 29. között elvégezték az I. nagy, teljes körű felmérést a felső-kiskunsági kutatási területen. (A teljesség kedvéért: május 22-én vasárnap sor került egy rövid, előzetes felmérésre is.)

Az időjárás kegyes volt hozzánk, nem volt fullasztó kánikula, de eső sem esett, csak az utolsó napra romlott el az idő.

A két felmérés során:

Összesen 116 odú ellenőrzésetörtént, ebből 108 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda.

A 108 kuvikodúból 3 lépes volt, 1 eltűnt, 2 leesett, így 102 kuvikodúra vetítve az eddigi eredmények:

- összesen 46 kuvik általi foglalás/költést regisztráltunk:

- ebből 42 sikeres, 4 sikertelen;

 A 42 sikeres költésben eddig:

- 124 fióka kapott egyedi jelölésű, ornitológiai gyűrűt;

- 15, még csak néhány napos, még nem gyűrűzhető fióka;

- 20 tojás;

- 1 költésnél pedig még a tojásrakás időszaka volt;

A második felmérésnél majd kiderül, mi lesz ezekből. (ennek tervezett időpontja: június 25. szombat)

Egyéb adatok:

- 19 odú üres volt;

- 30 csóka költés; (ez kimagaslóan magas szám)

- 2 odút füleskuvik foglalt el, (az egyikbe csak bejár, a másikban viszont 5 tojásos fészekaljat találtunk)

- 3 szalakóta költés, ebből egy sikertelen, másik kettőnél 5, ill. 2 tojás

- 2 vörös vércse költés, 2, illetve 5 tojásos fészekalj;

- 1-ben egyéb énekes költés, valószínűleg mezei veréb

Az 5 gyöngybagolyládából, kettőben van költés, mindkét helyen sikerült visszafognunk az általunk tavaly, tavalyelőtt jelölt tojó madarakat. Az egyik ládában 4, a másikban 8 tojásos fészekaljat találtunk. (A szállásunkon, a Kiskun Vendégház padlásterében sikerült megtalálnunk a gyöngybagolyfiókákat, itt 5 fiókát gyűrűztünk.)

Egy kis statisztika:

103 kuvikodúra vonatkoztatva:

- foglalási arány (minden madárfaj): 82%

- kuvik általi foglalási arány: 45%

- sikeres költési arány (beleértve a kotlás alatti tojásosakat is): 91%

- sikeresen kirepült fiókaszám-átlag (sikeres költéseknél; +kotlás alatti tojások esetén 100%-os sikert feltételezve): 3,88 fióka/odú

Természetesen ez optimista becslés, a II. felmérés után okosabbak leszünk.

A felmérést színesítette hajnalonként függönyhálóval történő énekesmadár befogás:

ennek során sikerült jelölnünk barázdabillegetőt, cigány csukot, mezei poszátát, fülemülét, barátposzátát, énekes nádiposzátát, cserregő nádiposzátát; nádi sármányt, házi rozsdafarkút;

Résztvevők:

Dr. Aliczki Manó

Dr. Hámori Dániel

Hámori Ottó

Kenéz Attila

Horváth Endre

Csortos Csaba

 

KOE-s csapat

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

 

2022. október 08-án a gombai halastó mellett Egyesületünk alapító és oszlopos tagja, Dr. Hámori Dániel barátunkkal közös programot szerveztünk. Dani mintegy 100 kisiskolást érintő „Bagolysulit” szervez havi rendszerességgel. Csodálatos, kora őszi időben 6 függönyhálóval bemutató gyűrűzést tartottunk közel 130 érdeklődőnek. A látogatók 3 turnusban tekinthették meg a hálókat, illetve a gyűrűzést. Közel 30 madarat sikerült fognunk, zömében barátposzáták kerültek kézre, néhány vörösbegy és csilpcsalp füzike is, illetve egy olyan ritkaságot is láthattak, mint tüzesfejű királyka. A gyűrűzési bemutató mellett kötetlen beszélgetés keretében bemutattuk Egyesületünk tevékenységét, a kuvikok költését, a védelmi intézkedéseinket. Terveink szerint évente megismételjük ezt a közös programot, hogy még inkább élővé, emberközelivé tegyük a kuvikok költési nehézségeit.

Kelt: Budapesten, 2022. október. 08.

A KOE-s csapat

 

 

2022. április 15-én a gombai halastó mellett Egyesületünk alapító és oszlopos tagja, Dr. Hámori Dániel barátunkkal közös programot szerveztünk. Dani mintegy 100 kisiskolást érintő „Bagolysulit” szervez havi rendszerességgel.

 

Egyesületünk tagjai 3 alkalommal, összesen 6 napot töltöttek odúellenőrzéssel. (előzetes: május 22.; I. nagy felmérés: május 26-29.; II. utófelmérés: június 25.)

Összesen 116 odú ellenőrzése történt (összesen 177 odúellenőrzési alkalom), ebből 108 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda.

A 108 kuvikodúból 5 lépes volt, 2 eltűnt, 1 leesett, így 103 költésre valóban alkalmas kuvikodúra vetítve az eddigi eredmények:

- 49 kuvik általi foglalás/költés (47,5 %-os foglalás), ebből:

- 42 sikeres, 7 sikertelen (költési siker 85,7 %)

A 42 sikeresben 145 gyűrűzött fiókaaz összesen 191 lerakott tojásból (reprodukciós siker csak 76 %)  Azaz: költési siker magas, de a kotlási időszakban a környezeti tényezők nagyon kedvezőtlenek voltak, a szélsőséges, rég nem látott aszály miatt kevés táplálék állt rendelkezésre.)

A többi odú esetében:

- 15 üres;

- 30 csókaköltés (60 gyűrűzött fióka)

- 2 füleskuvik foglalás (1 költés, 1 adult madár és 4 fióka gyűrűzve; másik esetben vsz. bejár a madár, de nem volt költés)

- 3 szalakótaköltés (1 adult madár és 6 (4+2) fióka gyűrűzve); egy költés tönkrement;

- 3 vörös-vércse költés (2 adult madár és 7 (1+4+2) fióka gyűrűzve)

- 1 odúban egyéb énekes költés, feltehetőleg mezei veréb

A gyöngybagolyládák:

Az 5 ládából kettőben volt költés: 1 öreg tojót visszafogtunk, 9 fiókát (5+4) gyűrűztünk, illetve egy gazdasági épület padlásterében volt még egy gyöngybagolyköltés, itt 5 fiókát jelöltünk.

A 3 vércseláda egyikében volt vörös-vércse költés, gyűrűzés itt nem történt.

A kuvikköltések összegzése:

103 kuvikodúra vonatkoztatva:

- foglalási arány (minden madárfaj): 82%

- kuvik általi foglalási arány: 45%

- költési siker 85,7 %

- reprodukciós siker 76 %

- sikeresen kirepült fiókaszám-átlag (sikeres költéseket figyelembe véve): 3,45 fióka/odú

Érdekesség: Legidősebb kuvik adatunk: 2014. május 17-én gyűrűztük Apajon fiókaként a Szomor-telepen. Azóta 2016-ban, illetve idén május 22-én is költő madárként került kézre a 269. odúban, a Szomor-telepen, így min. 8 év 5 nap telt el. A hazai adatbázisban ez a legidősebb kuvik.

Konkluzió: Az idei év átlagosnak mondható a kuvikköltések tekintetében. A szokatlanul enyhe tél nyilván nem tizedelte meg az állományt, bizakodóan vártuk a felméréseket. Azonban a rendkívüli aszály miatt sok költés tönkrement, „besült”, illetve a vártnál kevesebb fióka nőtt fel. A terepi munka során soha nem látott szárazsággal szembesültünk. A hagyományos belvízfoltok, tocsogók, vizenyős területek gyakorlatilag eltűntek. Ennek következtében a vízimadarak szinte teljesen eltűntek. Az apró énekesmadarak száma is drasztikusan megcsappant. Száz szónak is egy a vége: globális klímaválságot élünk át, a szemünk láttára pusztul az ökoszisztéma.

A terepi munka résztvevői:

Dr. Aliczki Manó

Hámori Ottó Rezső

Dr. Hámori Dániel

Horváth Endre

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

Kelt: Budapesten, 2022. július 31.                                       

KOE-elnökség

Lazítás két patkolás között:

Kedves Tagtársaink! Tisztelt Érdeklődők!

 

Egyesületünk tagjai 2022. február 05-án végezték el az esedékes karbantartási munkákat a Felső-Kiskunsági odúpark területén.

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, élénk, helyenként viharos szélben dolgoztunk.

Az eredmények:

Joomla templates by a4joomla