Egyesületünk tagjai 3 alkalommal, összesen 6 napot töltöttek odúellenőrzéssel. (előzetes: május 22.; I. nagy felmérés: május 26-29.; II. utófelmérés: június 25.)

Összesen 116 odú ellenőrzése történt (összesen 177 odúellenőrzési alkalom), ebből 108 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda.

A 108 kuvikodúból 5 lépes volt, 2 eltűnt, 1 leesett, így 103 költésre valóban alkalmas kuvikodúra vetítve az eddigi eredmények:

- 49 kuvik általi foglalás/költés (47,5 %-os foglalás), ebből:

- 42 sikeres, 7 sikertelen (költési siker 85,7 %)

A 42 sikeresben 145 gyűrűzött fiókaaz összesen 191 lerakott tojásból (reprodukciós siker csak 76 %)  Azaz: költési siker magas, de a kotlási időszakban a környezeti tényezők nagyon kedvezőtlenek voltak, a szélsőséges, rég nem látott aszály miatt kevés táplálék állt rendelkezésre.)

A többi odú esetében:

- 15 üres;

- 30 csókaköltés (60 gyűrűzött fióka)

- 2 füleskuvik foglalás (1 költés, 1 adult madár és 4 fióka gyűrűzve; másik esetben vsz. bejár a madár, de nem volt költés)

- 3 szalakótaköltés (1 adult madár és 6 (4+2) fióka gyűrűzve); egy költés tönkrement;

- 3 vörös-vércse költés (2 adult madár és 7 (1+4+2) fióka gyűrűzve)

- 1 odúban egyéb énekes költés, feltehetőleg mezei veréb

A gyöngybagolyládák:

Az 5 ládából kettőben volt költés: 1 öreg tojót visszafogtunk, 9 fiókát (5+4) gyűrűztünk, illetve egy gazdasági épület padlásterében volt még egy gyöngybagolyköltés, itt 5 fiókát jelöltünk.

A 3 vércseláda egyikében volt vörös-vércse költés, gyűrűzés itt nem történt.

A kuvikköltések összegzése:

103 kuvikodúra vonatkoztatva:

- foglalási arány (minden madárfaj): 82%

- kuvik általi foglalási arány: 45%

- költési siker 85,7 %

- reprodukciós siker 76 %

- sikeresen kirepült fiókaszám-átlag (sikeres költéseket figyelembe véve): 3,45 fióka/odú

Érdekesség: Legidősebb kuvik adatunk: 2014. május 17-én gyűrűztük Apajon fiókaként a Szomor-telepen. Azóta 2016-ban, illetve idén május 22-én is költő madárként került kézre a 269. odúban, a Szomor-telepen, így min. 8 év 5 nap telt el. A hazai adatbázisban ez a legidősebb kuvik.

Konkluzió: Az idei év átlagosnak mondható a kuvikköltések tekintetében. A szokatlanul enyhe tél nyilván nem tizedelte meg az állományt, bizakodóan vártuk a felméréseket. Azonban a rendkívüli aszály miatt sok költés tönkrement, „besült”, illetve a vártnál kevesebb fióka nőtt fel. A terepi munka során soha nem látott szárazsággal szembesültünk. A hagyományos belvízfoltok, tocsogók, vizenyős területek gyakorlatilag eltűntek. Ennek következtében a vízimadarak szinte teljesen eltűntek. Az apró énekesmadarak száma is drasztikusan megcsappant. Száz szónak is egy a vége: globális klímaválságot élünk át, a szemünk láttára pusztul az ökoszisztéma.

A terepi munka résztvevői:

Dr. Aliczki Manó

Hámori Ottó Rezső

Dr. Hámori Dániel

Horváth Endre

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

Kelt: Budapesten, 2022. július 31.                                       

KOE-elnökség

Lazítás két patkolás között:

Joomla templates by a4joomla