Régóta beszédtéma egyesületünkben, hogy módot kellene teremtenünk azoknak, akik akár csak szimpátiájukkal, vagy még inkább személyi jövedelemadójuk 1 százalékával támogatják természetvédelmi munkánkat, hogy valamiképp személyesen is megtapasztalhassák, mi is ez valójában. És ami hasonlóan fontos a nem mindennapi élményen túl, hogy még akár személyes bátorítást is kaphassanak hasonló tevékenység elkezdésére.


Május 28-án az egyik kiemelkedő 1% gyűjtő forrásunk, a Lufthansa Technik Budapest Kft. dolgozói és ismerősei körében szerveztünk egy félnapos terepi bejárást Apaj és Kunszentmiklós körzetében. Itt az éves tavaszi Nagy felmérés keretében öt általunk évekkel korábban kihelyezett mű odú ellenőrzését és ezáltal a terepmunkánk lényegét mutattuk be. A meghívásra 34-n regisztráltak és végül 20-an jöttek el.
Nagy szerencsénkre minden kiválasztott és ellenőrzött odút elfoglalt valamilyen madár. Kettőben kuvik, míg egy-egy helyen füleskuvik, gyöngybagoly és csóka költött.

Összesen 1 kuvik, 1 füleskuvik, 1 gyöngybagoly felnőtt gyűrűzött egyedet fogtunk vissza, valamint 9 kuvik és 4 csóka fiókát gyűrűztünk meg.

Nagyon sok, legtöbbször igen szakmai kérdés hangzott el, így alaposan megbeszéltünk a látott bagolyfajok életmódját, költési, párválasztási, táplálkozási és egyéb szokásait. Ugyanakkor szóban bemutathattuk az egyesület keretében futó elkülönült tevékenységeket is: az éves kuvikvédelmi programot, a koordinátori rendszert, a Merzse-mocsár környéki föleskuvik park működését, a Bagolysulival való együtt működésünket, az énekesmadarak rendszeres gyűrűzését a Naplás-tónál, és a téli sirálygyűrűzési programot.

 

Majd minden harmadik vendégünk gyerek volt, aminek különösen örültünk.
A saját megérzéseink, de a visszajelzések szerint is nagyon sikeres volt a Nyíltnap ezért elhatároztuk, hogy minden évben megismételjük május környékén az első felmérés idején.

KOE-s csapat

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

Joomla templates by a4joomla