Beszámoló a Kuvik Oltalmi Egyesület 2020.02.09-én végzett odúkarbantartási munkálatairól

A több napos 2019 őszi odútelepítéseket és felújításokat követően még mindig maradtak olyan hengeres típusú kuvikodúk, amelyek elöregedésük, csókák által felhalmozott fészekanyag, vagy a méhek betelepülése miatt alkalmatlanok lettek volna az idei költésekre. Ezen okból szerveződtek meg a vasárnapi munkáink. A nap során már a hajnali óráktól egészen késő estig - a kutatási terület egészét bejárva - több odút is renováltunk, kitakarítottunk. 

Összesen 10 helyszínt jártunk be, ahol 12 odú esetében történt beavatkozás. A terepi napra 5 új kuvikodú is készült. Ezek közül kettőt új potenciális revírterületekre helyeztünk ki, a másik hárommal pedig más odúkat kellett lecserélnünk, mivel azokat a méhek tavaly elfoglalták és lépekkel teljesen kitöltötték. Azon odúk esetében, amelyek szerkezete még megfelelő volt, illetve a költőrészt ki tudtuk takarítani, ott ez megvalósult. Két régebbi odút meg kellett szüntetnünk, mert lehetetlen volt a méhek miatt takarításuk. Mindezek mellett egy gyöngybagoly-költőládát is - amelyben az elmúlt években gyöngybagoly költések voltak - kitakarítottunk, hiszen a 100x50x50 cm-es költőláda belső tere már egészen a berepülő nyílásig (a láda 2/3-áig) megtelt az évek során felhalmozott köpetanyaggal. A napunkat madarászatilag gazdagította, hogy az egyik tavaly ősszel kihelyezett odúnkban befogtunk egy tojó egyedet, amit meg is gyűrűztünk. Egy másik odú esetében - bár az részben méhek általi léppel volt tele - a pár mindkét tagját befogtuk, amely közül a tojó egyed egy általunk fiókaként egy éve a közelben gyűrűzött kuvik volt. A napot tovább gazdagította egyéb ragadozómadár-gyűrűzési tevékenységünk, amely során két - vélhetően északról érkezett - egerészölyvet, egy egyed, csak a téli időszakban hazánkban tartózkodó kékes rétihéját, és hatalmas meglepetésünkre egy második életéves parlagi sast is fogtunk, amelyről - mivel gyűrűzetlen volt - feltételezhető, hogy vagy egy ismeretlen hazai fészekből származó, vagy egy külhoni egyed volt.  Az őszi és mostani védelmi tevékenységek által az egyesület által gondozott odúpark minden hengeres kuvikodúja alkalmas az idei költésekre. Ez aktuálisan 121 kuvikodút jelent a kiskunsági kutatási területen. Az egyesület által közvetlen és közvetett módon gondozott/koordinált aktuális hazai kuvikodúszám 247 db.

Kóborlási-diszperziós kutatási célból terveink szerint legközelebb egy márciusi hétvégén járjuk be a kutatási terület kuvikodújait, annak reményében, hogy minél több, már párba állt hím és tojó egyedet azonosíthassunk, gyűrűzhessünk.

A védelmi munkákban részt vett: Csortos Csaba Ádám, Kenéz Attila, Miklós Andor, Birinyi Andris, Hámori Ottó, Horváth Endre, Dr. Hámori Dániel

 

 

                 

                              A befogott kuvikpár                                                                   Méhek odúfoglalásának eredménye

 A fogott parlagi sas

 
 
 
 
 
 
 
Joomla templates by a4joomla