Beszámoló az MKOE (MME Kuvik Munkacsoport) 2017. májusi terepi felméréséről

Egyesületünk tagjai 2017. május 13-14. között végezték el az első terepi felmérést a Felső-Kiskunsági törzsterületen. Az itt található mintegy 200 odúból (kuvikodú, gyöngybagolyláda, D-odú,) kb. 80-at ellenőriztünk, elsősorban azokra az odukra koncentráltunk, ahol az elmúlt években volt költés. Az eredmények biztatóak: 38 odúban van/volt kuvikköltés, sajnos néhány esetben a költés tönkrement. Egy gyöngybagolyköltést is regisztráltunk Tatárszentgyörgy határában, a tojó 6 tojáson kotlott. A megszokott csóka-, vörös vércse-, seregélyköltésekkel is találkoztunk.

A szélsőséges áprilisi időjárás rányomta bélyegét a költések állapotára, egyértelműen „csúszásban” vannak a kuvikok. Összesen 6 helyen találtunk gyűrűzhető fiókákat (kb. 2 hetesek), azonban az esetek többségében csak 1-2 napos fiókákat, illetve kotló madarakat találtunk. Sőt, néhány odúban még a tojásokat sem rakták le a madarak. Összegezve: eddigi tapasztalataink alapján megállapítható, hogy 2-3 hetes „késésben” vannak a kuvikok. (Természetesen nem csak ők, a vörös vércséknél is csak kotló madarakat találtunk, illetve 1 helyen 1 hetes fiókákat.)

Kedves Koordinátorok!

Kérjük, a fentiek tükrében szervezzétek-tervezzétek meg az oduk ellenőrzését. A terepi munka után ne felejtsétek el a honlapunkon (www.athenenoctua.hu) található elektronikus adatbázisba feltölteni az eredményeket, adatokat.

Természetbaráti üdvözlettel az MKOE, MME Kuvik Munkacsoport nevében: Csortos Csaba

Kelt: Budapesten, 2017. május 15.

 

Joomla templates by a4joomla